Prenosimo vam  vest o održanom FIZI BIZI FEST-u, 8. festivalu nauke u Somboru koja je juče objavljena na zvaničnom sajtu Grada Sombora!

 

U organizaciji Centra za razvoj obrazovanja „Planeta“, Gimnazije „Veljko Petrović“ i podršku Grada Sombora, danas je u Gimnaziji „Veljko Petrović“ otvoren festival nauke Fizi Bizi Fest.

Festival nauke Fizi Bizi Fest se organizuje već osam godina unazad. Njegovi počeci datiraju iz 2011. godine, kada je po prvi put organizovan u školi „Ivo Lola Ribar“ u Somboru, a 2015. godine prerasta u gradski festival. Festival je postao neki vid tradicionalnog događaja, svakog novembra od 2011.godine pa sve do ove 2018.godine koji svojim kvalitetom može da parira festivalima u većim gradovima Srbije i predstavlja jedini festival ovog tipa u našem gradu a od 2017.godine je prerastao na međunarodni nivo.

Otvarajući Osmi festival nauke Fizi Bizi Fest u Somboru gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što već osmi put po redu dokazujemo da Sombor iako je mali grad ima mlade talentovane ljude koji svojim radom i uspesima najbolje mogu da promovišu grad, koji je ovaj festival prepoznao kao najbolji projekat iz oblasti obrazovanja od značaja za lokalnu samoupravu, a u okviru koga se promoviše ideja Sombora kao IT grada.

„ Posebno je važno što je u sve ovo uključena i najmlađa generacija koja na ovaj način spoznaje da nije obrazovanje samo sedenje za knjigom i učenje, već je mnogo šire, jer svakog dana u svakom momentu možemo da prepoznamo neki naučni eksperiment. Ovo je najbolji način prezentovanja naučnih sadržaja deci i mladima od strane dece i mladih“ istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i još jednom se zahvalila i Centru za razvoj obrazovanja „Planeta“ i Gimnaziji „Veljko Petrović“ na organizovanju jednog od najvažnijih događaja u gradu koji promoviše talente i bavljenje naukom.

U ime Centra za razvoj obrazovanja „Planeta“ i Gimnazije „Veljko Petrović“, direktor gimnazije Dr Ladislav Fekete uručio je gradonačelnici grada Sombora, zahvalnicu ističući da Gradska uprava Grada Sombora podržava ove programe od 2016 godine, kada je Planeta osnovana, a ove godine po rečima Ene Horvat koordinaora programa Planete ističu posebnu zahvalnost na prepoznavanju kvaliteta njihovog rada i opredeljivanja većeg iznosa finansijskih sredstava za realizaciju programa koje su realizovali tokom 2018. godine.

Fizi Bizi festival obuhvata dve celine: naučno eksperimentalne postavke (gde deca i mladi prezentuju nauku svojim vršnjacima i kod njih razvijaju ljubav prema nauci) i naučno – popularna predavanja, a na jednom od njih prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

 

Vest  i fotografije preuzete sa: https://www.sombor.rs/

 

FIZI BIZI FEST podržao je i Centar za promociju nauke iz Beograda sa 150.000 dinara i Grad Sombor sa 101.500 + 190.000 dinara.

 

You may also like

Naučni novembar u Somboru-deveti festival nauke i obrazovanja! /// FIZI BIZI FEST 9
Počinje sa radom Dečji Naučni Klub-4 u Somboru // NAUČNA PLANETA
Ozvaničena saradnja Planete i Fondacije “Veljko Petrović” /// 2019

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *