Juče se širom sveta obeležavao veoma važan datum.

Sigurno isprva niste pomislili da je to rođendan Isaka Njutna, jednog od najvećih naučnika ikada! Ako pak jeste, onda moramo reći da smo ponosni na Vas i da Vas primamo u naš klub ljubitelja i poštovalaca nauke.  Ni manje ni više nego 375 godina je prošlo do njegovog rođenja.

Image result for isaac newton funnyOd ”rođenja” naše PLANETE Zemlje prošlo je oko 4,5 milijarni godina. Još nekoliko dana je PLANETI potrebno  da napravi pun krug od tačke koju smo odabrali kao njeno polazište. U tih nekoliko dana, navika nam je već, razmišljamo o protekloj godini, sumiramo sećanja, lepa i ona koja bismo da zaboravimo.

 Živimo u doba surovih podela po raznim osnovama, bez izgleda da će se taj odnos ikada popraviti u korist pravičnosti, jednakosti, solidarnosti, ili  pravog zajedništva među ljudima koje nas ljudima i čini. Zato se često nalazimo u situacijama kada nam se čini da je besmisleno mnogo toga, a posebno obezvređeno ono što radimo za druge.

Sa takvim dilemama se i mi u našoj PLANETI suočavamo, jer smo prinuđeni  da se takmičimo u trkama vezanih nogu. Ponekad se prepreke nagomilaju i potpuno nas zaustve. Pitamo se da li treba da nastavimo i radimo još napornije, ili jednostavno odustanemo?

U tim trenucima ne odlučuje naš bes ili razočaranje. Tada nam snagu daju oni sa kojima radimo i zbog kojih postojimo – DECA. Njihovo zadovoljstvo, njihova privrženost i osmesi jednostavno nemaju zamenu. Ne pitamo se više kako dalje, nastavljamo i postajemo bolji. Sa nama postaje bolja i PLANETA na kojoj živimo, jer joj čuvamo najvrednje što ona ima.

Samo jedan pogled unazad kroz vreme je dovoljan da potvrdi našu rešenost da i sledeće godine brinemo o PLANETI i činimo je boljim mestom za život.

Naša PLANETA bila je ove godine eko PLANETA. Projekat ”Oplaneti se, sačuvaj planetu”, koga smo realizovali uz podršku TRAG fondacije,  podsetio nas je da je važno da mislimo o njoj, PLANETI, da mislimo jedni o drugima, da poštujemo različitosti. Projekat ”Kamp Zelena Priča” koga smo sproveli u saradnji sa ”ELA international”, a uz podršku  Pokrajine i grada Sombora, naučio nas je da volimo prirodu, naučio nas je drugarstvu i saradnji. WWF (Svetski fond za prirodu) drugu godinu za redom ima u nama saradnika na ”Akademiji za prirodu” tokom koje razvijamo kapacitete nastavnika i učenika da sprovode sopstvene eko-projekte. Postadosmo i ponosni ambasadori Specijalnog rezervata prirode ”Gornje podunavlje”, našeg Evropskog Amazona, koga smo posećivali i tokom ”Oplaneti se…” i tokom ”Zelene priče”. Upravljači ovog zaštićenog dela prirode u nama imaju velikog i pouzdanog partnera!

Naša PLANETA bila je ove godine naučna PLANETA. Organizovanjem pojedinačnih naučnih radionica, ali i dugoročnih naučnih programa i javnih dešavanja, uz podršku Centra za promociju nauke, Pokrajine, Ministarstva omladine i sporta i Grada Sombora i ove godine smo bili glavni promoteri nauke u Somboru! Projekti ”Dečji naučni klub (DNK)” i ”FIZI BIZI FEST 7” opet su nadmašili sva očekivanja-kako nas, organizatora, tako i korisnika. Ovo su prepoznali predstavnici ”Mladi su zakon” programa i proglasili naš DNK za jedan od 12 najboljih projekata u Srbiji u okviru pomenutog programa!

 

Naša PLANETA bila je ove godine internacionalna i mirovna PLANETA. Naše ideje izašle su van okvira naše države! One se sada prepoznaju u Hrvatskoj, Makedoniji, Mađarskoj i Republici Srpskoj zahvaljujući našim novim prijateljima i saradnicima sa kojima smo sarađivali na projektu ”Open mind knows no borders”. Zajedničkim snagama promovisali smo mir, toleranciju, razumevanje, nediskriminaciju.

 

Naša PLANETA bila je ove godine kooperativna PLANETA. Naše ideje pravim putevima probijale su se do potencijalnih saradnika i zainteresovale mnoge. Među njima naravno ističemo saradnju sa somborskom Gimnazijom ”Veljko Petrović” na programima ”Fizi Bizi”, ”5 nedelja ekoaktivizma”, ”Otvoren um ne poznaje granice”, ”Pripremni program iz matematike za osmake”. Produblivanje ove saradnje naša je želja i namera i za budući period!

Za kraj godine naša PLANETA biće i posebno kreativna PLANETA, te pozivamo svu malu i veliku decu da posete novogodišnju radionicu na kojoj ćemo izrađivati baš baš posebno naučno novogodišnje drvce (da, drvce na kome će se sigurno naći Njutn, Darvin, Tesla i ostala poznata naučna družina). Počitajte više na: NOVOGODIŠNJA RADIONICA.

 

Mi smo ponosni na naše reči i dela, ponosni na sve ono što svakodnevno činimo, ponosni na znanje koje nesebično delimo, ponosni na vreme koje ulažemo u budućnost-decu, ponosni na vrednosti koje promovišemo i negujemo.

U narednoj godini želimo vam da i vi budete ponosni i prepoznati po dobru koje činite, želimo vam mnogo lepih ideja kojima ćete, zajedno sa nama, činiti vašu i našu PLANETU boljim mestom!

Srećno!

 

You may also like

I ove godine aktivan raspust za decu /// Planeta bez granica
Kvalitetno zujanje u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Somboru /// Košnica
Nove prostorije-novi projekti! /// Centar ”Planeta”

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *