Petu godinu zaredom,od samog osnivanja manifestacije Maj mesec matematike M3, u OŠ“Ivo Lola Ribar“ u Somboru, nizom radionica, obeležena je ova manifestacija i na taj način promovisana matematika kao zanimljiva i primenjiva, a ne kao nešto teško i nerazumljivo!

Centar za promociju nauke iz Beograda je osnivač manifestacije, a Aleksandar Brzaković , nastavnik matematike u ovoj školi, a i saradnik Centra ”Planeta”, je organizator i realizator ovih radionica svih ovih godina zajedno sa Biljanom Ostojić, takođe nastavnikom matematike.

U toku protekle nedelje održano je pet radionica za decu različitog uzrasta. Radionice su realizovane u kabinetu matematike OŠ“I.L.Ribar“ od 22.5. do26.5. sa početkom u 13h.

Prva radionica bila je igra matematike i fizike. Centripetalna i centrifugalna sila deluju na klatno napunjeno obojenom vodom koje opisuje elipse, kružnice i trouglove po površini papira.

 

Druga radionica je bila izrada figurica od papira koje mogu da se tranformišu.

Treća radionica je bila izrada 3D spinera, tzv. Flaxtangle. Po zadatoj šemi treba izrezati okvir i savijanjem šeme, zatim lepljenjem po označenim mestima dobijamo 3D spiner.

Četvrta radionica je bila pravljenje Platonovih tela od slamčica.

Peta radionica je bila igra Matopol. Modifikacija Monopola, samo uz matematičke zadatke.

Kroz sve radionice je promovisana i prikazana u lepšem svetlu geometrija. Cilj ovih radionica je bio da učenici praktično „osete“ geometriju kao i da vizuelno izraze geometrijske oblike. Matopol je bio način da uvežbaju svoje algebarske sposobnosti.

U ovih radionicama su učestvovali učenici od 2. do 8. razreda. Uz potrebne instrukcije uspešno su realizovane sve radionice sa vidljivim rezultatima i proizvodima.

Saradnici na manifestaciji su bili: Sanja Balać, nastavnica fizike,  Biljana Ostojić, nastavnica matematike i Andreja Tomić, učiteljica.

Više fotografija pogledajte na stranici Centra ”Planeta” klikom na link ALBUM.

Aleksandar Brzaković

You may also like

Otvoren poziv za učešće dece na izletu ZELENA PLANETA! // PLANETA BEZ GRANICA
Otvoren poziv za učešće dece na radionici Kreativna planeta! // PLANETA BEZ GRANICA
Otvoren poziv za učešće dece na radionici Bezbedna planeta! // PLANETA BEZ GRANICA

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *