Čarobnjaci prosvete-nastavnica biologije kojoj je najvažnije da od dece napravi dobre ljude!

Ena Horvat diplomirala je na PMF-u u Novom Sadu na katedri za humanu biologiju i metodiku nastave biologije 2012. godine sa prosečnom ocenom 9,83. Diplomiravši na profesorkom smeru Biološkog fakulteta, kako ona kaže, spojila je dve svoje velike ljubavi: prema prirodi i prema radu sa decom. Trenutno radi u OŠ ‘’Nikola Vukićević’’ u Somboru kao nastavnica biologije na zameni, ali je i bliski saradnik Gimnazije ‘’Veljko Petrović’’ iz Sombora sa kojima realizuje nekolicinu obrazovnih projekata. Za sebe kaže da je aktivista i humanista. Veliki prijatelj i sanjar. Entuzijasta (još uvek). Zaljubljenik u prirodu i nauku (zauvek). Strastveno i predano  pristupa životu i svemu što radi.

-Šetnja po oblacima, projekat Oplaneti se, sačuvaj planetu

Posao ili više od toga?

Učiteljski posao, nekome zaista može biti samo i ništa više od posla. To je pogubno i za učitelja, a još više za njegove đake. Međutim, za Enu to nije samo posao, to je život, jer ”ukoliko u životu pronađeš posao koji voliš, nikada u životu nećeš raditi”. Biti nastavnik za nju je više od radnog mesta, više od obaveze rada i zarađivanja koju ima svaki odrastao čovek. Biti nastavnik za nju je način života, ispunjenje, pokretač, motivacija, za nju je to prirodni tok kojim i više nego dobro pliva.

-Radionice u prirodi u okviru projekta Oplaneti se, sačuvaj planetu

 

Prvo i osnovno, važnije od svake jedinice ili petice, jeste dete izvesti na pravi put, oblikovati ga u dobrog čoveka, koji će umeti da razlikuje dobro od lošeg, koji će imati razvijene prave vrednosti i iste ceniti i kod drugih, koje će znati šta želi i kako to da postigne, koje će znati da se bori za sebe i sebi važne osobe u surovom svetu u kome živimo. Zato za sebe definitivno mogu reći da nisam neko ko decu uči samo za ocene, učim ih za znanje, učim ih za život. Zaista se trudim da ih naučim da uče, da ih podstičem na zaključivanje, povezivanje, primenu znanja. Moji učenici možda neće uvek biti zadovoljni ocenom koju imaju, i možda neće reći da im je biologija među omiljenim predmetima, ali nije ni bit nastave da po svaku cenu privolimo učenike za naš predmet, bitno je da ih naučimo da uče, da i podstičemo da uče, da im budemo ”vetar u leđa” i motivatori.

-Origami radionica u okviru projekta Dečji naučni klub (DNK)

 

Radim posao koji zaista volim i kojim sam oduvek želela da se bavim, svoj poziv učitelja tj. nastavnika biram kao prvu i poslednju opciju. Kao mala poželela sam nešto što većina mojih vršnjaka verovatno nikada nije, da zauvek idem u školi. I, evo me danas upravo tamo, gde sam i poželela da budem – u školi, kaže ona. Ena sa decom radi od 2009 godine, još iz perioda studentskih dana. Smatra da se od dece može mnogo toga naučiti. Dečija iskrenost i spontanost su nešto što izuzetno ceni i zbog čega voli da radi sa decom. Za nju nije sramota reći ne znam, jer  u tome vidi prostor za učenje i unapređenje. Ona je neko ko voli da uči, da radi na sebi, te i svoje učenike usmerava u tom pravcu, da postavljaju pitanja, da razmišljaju i da zavole ne samo njen predmet, nego uopšteno učenje. Znanje je nešto što im niko ne može oduzeti.

 

-EKO-likovna kolonija-

 

Jer učiti je važno – u školi i van nje!

Svoju energiju, slobodno vreme, ljubav ulaže u decu sa kojom radi.  Ono u čemu se posebno pronalazi i za šta smatra da može da doprinese nemerljivo više sveobuhvatnom razvoju deteta (od bilo koje lekcije iz biologije ili nekog drugog predmeta) jesu vannastavne i vanškolske aktivnosti. Najvažnije je pridobiti decu i kvalitetno im zaokupiti vreme, ne dozvoliti im da se izgube u dosadi i dokolici. S obzirom da je po prirodi neko ko svaki minut svog dana iskoristi vrlo aktivno, u svoju aktivni priču uključuje i svoje učenika. Pored toga što radi u školi, nekoliko godina bila je volonter i edukator u udruženju za decu i mlade Somborskom edukativnom centru, a 2016. godine osniva sa koleginicom Sanjom Balać, Centar za razvoj obrazovanja ‘’Planeta’’. Na ovaj način pronalazim jednu vrlo važnu sponu između formalnog i neformalnog obrazovanja i upravo ovu ljubav prema dodatnom učenju, saznanju i korisnosti u društvu želim da stvorim i kod svojih učenika. U školi i van nje relizujemo kvizove, projekcije filmova, radionice, odlaske u prirodu, obeležavanje važnih ekoloških datuma, organizujemo volonterske akcije, nagradne konkurse, snimamo edukativne video materijale itd. itd.

-Društvene igre u parku u okviru projekta Oplaneti se, sačuvaj planetu

 

2013. godine pokrenula je autorski blog ‘Nauči me da učim i zavolim biologiju’ koji se bavi temama poput biologije, ekologije, aktuelnih dešavanja u svetu nauke, formalnog i neformalnog obrazovanje, volonterizma. Blog je namenjen učenicima, nastavnicima, ali i svim ljubiteljima prirode i nauke. Web adresa stranice Volim biologiju. Takođe, sa svojim učenicima komunicira i preko grupe Biolog i ja, koja služi za razmenu materijala za vežbanje, zanimljivih i korisnih informacija kako o nastavi biologije, tako i o vannastavnim aktivnostima i biologiji i prirodi uopšte. Sa kolegama razmenjuje znanja, iskustva i ideje preko grupe Nastavnici biologije, čiji je osnivač i administrator.

-Učešće na Festivalu nauke u Beogradu-

 

Retrospektiva svačega lepog što je urađeno kako u školi, tako i van nje, može se pogledati na sledećem videu:

 

Ideja je mnogo, a doći do novca nije lako – treba znati kako!

Obrazovni projekti su nešto čime se bavi sa istom posvećenošću i entuzijazmom kao i samom nastavom. Iza nje nalazi se preko 20 realizovanih projekata u kojima je bila kako član tima, tako i koordinator. Dva polje delovanja projekata koje sprovodim, a koji su ujedno moje dve velike ljubavi, jesu nauka i priroda tj. popularizacija nauke i razvoj ekološke svesti.  Među projektima se najviše ističu i najdraži su joj sledeći projekti: Fizi Bizi Fest – tradicionalni festival nauke u Somboru koji se ove godine organizuje po 8. put i  Dečji naučni klub koji se realizuje ove godine po 3. put. Oba pomenuta projekta su upravo oličenje onoga što Ena i nastavom i svim vannastavnim aktivnostima želi kod dece da razvija – interesovanje i ljubav prema nauci, prevazilaženje barijera prema nauci kao nečemu što je teško, nerazumljivo i nedostižno i percipiranje iste kao nešto što je razumljivo, zanimljivo i pre svega neophodno kako u svakodnevnom životu pojedinca, tako i za društvo u celini.

-Otvaranje 7. Fizi Bizi Fest-a, festivala nauke u Somboru-

Drugi projekti usmereni su ka razvoju ekološke svesti i boravku u prirodi i među njima najdraži mi je projekat ‘’Oplaneti se, sačuvaj planetu’’ tokom koga smo tri meseca, svakog drugog vikenda boravili u prirodi učili u njoj i o njoj, kao i projekat ‘’Akademija za prirodu’’ na kome sam saradnik WWF-a (Svetog fonda za prirodu). Više o raznim programima i projektima kojima se bavi van škole moguće je pronaći na sajtu Centra ‘’Planeta’’, Fb stranici Centra ‘’Planeta’’, Fb stranici ‘’Fizi Bizi Fest’’ i Fb stranici ‘’Dečji naučni klub’’.

-Mreža života u prirodi, projekat Oplaneti se, sačuvaj planetu

 

Nađu se poneki koji kvalitetan i predan rad prepoznaju i nagrade!

Još za vreme studija u periodu od 2001-2011. godine nagrađivana od strane Univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate studiranja.  Tokom 2011. i 2012. bila je stipendista Fonda za mlade talente republike Srbije sa stipendijom ‘’Dositeja’’ za 1000 najboljih studenata kao i Evropskog pokreta u Srbiji sa stipendijom ‘’Putujemo u Evropu’’ za 70 najboljih studenata u Srbiji.  2014. godine dobija priznanje „Zeleni aktivista” od Evropskog omladinskog centra, za najaktivniju mladu osobu u Srbiji u oblasti ekološkog aktivizma. 2015. godine dobija priznanje „Najbolji edukatori Srbije” od Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojih Mišić”. 2016. godine na konkursu „Ruka u testu” (LAMAP) „Čuvajte klimu i sačuvajte svoje zdravlje”, Francuski institut u Srbiji sa učenicima i najbližom saradnicom, nastavnicom fizike Sanjom Balać, dodeljuje timu  3. nagradauza učenički projekat o uštedi energije „Koraci bez granica” . 2017. godine projekat koji je pokrenula sa već pomenutom koleginicom, „Dečji naučni klub“ osvaja nagradu kao jedan od 12 najboljih omladinski projekat u sklopu programa „MLADI SU ZAKON“, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije .

-Ena i članovi Dečjeg Nučnog Kluba (DNK)-

 

Iako ima samo 29 godina, autorka je IK ‘’Klett’’ i to udžbenika iz biologije za 5. razred osnovne škole,  pisanog po novom revidiranom  nastavnom planu i programu koji u učionice ‘’ulazi’’ od septembra. Udžbenik se svojim sadržajem i celokupnim konceptom učenja razlikuje od svega na šta smo navikli u dosadašnjoj nastavnoj praksi.

-Mozaik od plastičnih čepova-

Od svih poslova na svetu, bira sada i uvek samo jedan!

Kada sebe u potpunosti dajete, u nešto ulažete znanje, volju, entuzijazam, kada radite s ljubavlju i osećajem zadovoljstva, onda znate da radite nešto dobro. Ja imam takav osećaj. Kada pozitivno utičete na decu i mlade, podstičete ih da budu aktivni i odgovorni, omogućavate im da se izreze, primenjuju znanje i budu svesni da su važni, kada vas to pokreće, onda znate da ste srcem u svom poslu. To sam ja. ”Jedini način da činite velika dela, jeste da volite to što radite. Ako to još uvek niste pronašli, nastavite da tražite. Nemojte odustati. Uostalom, kao i sve povezano sa srcem, znaćete kada to pronađete.’’ Ja sam pronašla sebe. I sada stvaram situacije u kojima će isto to postići i ‘’moja deca’’.

 

MOTO

‘’Mi ne trebamo da ostavimo bolju planetu našoj deci, mi moramo da ostavimo bolju decu ovoj planeti’’, radeći sa decom, imamo tu moć da radimo za budućnost. Ovo je nešto na čemu svakodnevno radim i razlog zbog kog volim ovo što radim!

Kompletan porfolio moguće je pronaći na: LINK.

Vest: Noizz portal

 

You may also like

Počeo sa realizacijom projekat ”Košnica” /// Projekti 2019
Odobren projekat ”KOŠNICA” /// Projekti 2019
Počela pripremna nastava iz matematike /// Završni ispit 2019

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *