U nedelju 29. jula održana je treća po redu aktivnost u okviru projekta ”Planeta bez granica” i to eko-izlet u Gornje Podunavlje, lokalitet Karapandža.

 

Za odlazak u prirodi ne treba da postoji poseban povod!  Ovoga puta mi smo otišli u nama najbliže zaštićeno područje, Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”. Proveli smo tamo nekoliko divnih sati užuvajući u prirodi i učeći o njoj.

Zahvaljujući vodiču Mići deca su naučila najvažnije informacije o rezervatu, koliko je velik, zašto je zaštićen, koje sve životinje žive u njemu, kako je čovek utiče svojim aktivnostima na prirodu i zašto je potrebno da čuvamo prirodu. Naučili su šumski bonton i šta da urade kada na telu pronađu krpelja.

 

 

Razvijali smo i praktične veštine tj. kako koristiti kompas i orijentisati se u prirodi.

 

Naučili smo kako su živa bića povezana na različite načine u mrežu isprepletanih odnosa. Uticajem na jednog člana ove mreže, cela mreža može da se naruši.

Upoznavali smo prirodu kroz igrice potraga za blago (treasure hunt) i pronađi drvo.

 

 Samo jedno ogledalo je dovoljno da se prepustite doživljaju da ”šetate po oblacima” ili pak krošnjama šume.

 

Uočili smo i tragove straaaaašneee zveri, zvane divlja svinja, a svuda oko nas skakale su žabice!

 

 

Divno provedeno nedeljno prepodne u prirodi!

 

Ovom prilikom zahvaljujemo se našoj lokalnoj televiziji RTV Sreće, što je ispratila naš izlet sa kamerom. S nestrpljenjem očekujemo video u kome ćete moći da čujete nešto više o projektu i aktivnostima Planete.

 

Radionice se odvijaju u sklopu projekta “Planeta bez granica”. Projekat je interdisciplinarnog karaktera i podrazumeva aktivno uključivanje dece bez roditeljskog staranja, korisnike doma ’’Mika Antić’’, dece sa smetnjama u razvoju iz škole „Vuk Karadžić“ i dece iz redovnih porodica/škola, da kroz seriju ekoloških, kreativnih, naučno-popularnih, sportskih i drugih aktivnosti u gradu i prirodi kvalitetno provedu svoje slobodno vreme, uče, druže se, upoznaju jedni druge, prihvate drugačije od sebe, shvate šta ih sve povezuje uprkos različitostima i uoče načine kojima jedni drugima mogu biti podrška.

 

 

 

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

You may also like

Odlični rezultati budućih somborskih IT-jevaca! /// Završni ispit 2019
CPN podržava i FIZI BIZI FEST 9! /// PROJEKTI 2019
Proizvodi kvalitetnog zujanja u ”Košnici” /// PROJEKTI 2019

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *