U subotu 20. maja održana je druga radionica za decu u prirodi pod nazivom ”Naš kanal”.

 

Učesnici i organizatori okupili su se ispred SC ”Soko” u Somboru, gde je podeljena klopica, izvršena kratka obuka za upotrebu kompasa i podelje karte. Nakon toga usledila je (duga) šetnja, do Bačkog kanala, sa usputnim pauzama za određivanje strane sveta i mapiranje lokacije na kojoj se nalazimo.

Na kanalu je usledio grupni rad i crtanje mape (putanje i okruženja), pa i njihova prezentacija po grupama. Deca su više nego uživala u ovoj aktivnosti koja im je omogućila da nauče da se orijentišu u prostoru, koriste kompas, ispolje svoju kreativnost, rade u grupi.

 

Više nego zabavna i korisna bila je radionica filtriranja vode, tokom koje nam je nastavnica Sanja , zajedno sa svojim asistentima iz OŠ ”Ivo Lola Ribar”, objasnila šta se dešava sa vodom prilikom prolaska kroz različite slojele zemljišta, kao i šta se dešava sa podzemnom vodom ukoliko u nju dospe deterdžent koji prospemo u prirodu.

Usledila je neformalna igra, koju je vodila naša Ena Horvat, a nakon toga i joga vođena od strane nastavnica Sanja i Radmila. Razgibavanje nam je svima i više nego prijalo.

 

Vreme je brzo prošlo, nismo se mnogo umorili, sjajno smo se proveli, svašta novo naučili, družili se i uživali u lepom prepodnevu na kanalu.

Više fotografija možete pogledati klikom na: Radionica ”Naš kanal”

Prijave za treću radionicu ”Drago mi je, ja sam priroda”, koja će se održati 17. juna, traju do srede 14. juna, a roditelji decu mogu prijaviti putem e-mail adrese centar.planeta@gmail.com ili putem telefona  064/27-86-004.

Radionica je deo projekta ”Oplaneti se, sačuvaj planetu”. Cilj projekta jeste razvoj ekološke svesti i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i podsticanje dece da više vremena borave u prirodi, budu fizički aktivni i na taj način brinu kako o svom zdravlju, tako i stiču naviku da čuvaju prirodu, kao i da prihvate drugačije od sebe kao ravnopravne članove društva.

Projekat podrazumeva aktivno uključivanje dece iz 5 somborskih osnovnih škola (kako iz predmetne, tako i razredne nastave) i škole ’’Vuk Karadžić’’ sa domom za nezbrinutu decu ’’Mika Antić’’, da kroz rekreativne odlaske u prirodu kvalitetno provedu svoje slobodno vreme, uče, druže se, unapređuju životnu sredinu, razvijuju društveno i ekološki odgovorne oblike ponašanja. Projekat je interdiscipliarnog karaktera i decu i mlade uči o PLANETI sa više aspekata: ekološkog, biološkog, geografskog, fizičkog, sociološkog.

Projekat je podržala Trag fondacija u sklopu programa ”Aktivne zajednice”.

You may also like

Počinje pripremna nastava iz matematike za osnovce // Centar Planeta
Još jedna uspešna godina rada Dečjeg Naučnog Kluba /// DNK Sombor
Juče u Somboru održan 8. festival nauke! /// FIZI BIZI FEST 8

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *