Nakon nešto više od godinu dana postojanja Centra ”Planeta”, odobren je, za sada, naš najveći projekat pod nazivom ”Open mind knows no borders” (”Otvoren um ne poznaje granice”) koji ćemo realizovati u saradnji sa 4 gimnazije iz Srbije (Gimnazija ”Veljko Petrović” Sombor), Mađarske (”Bela Gimnasium” Baja), Makedonije (Gimnazija ”Koco Racin” Veles) i Hrvatske (”I Gimnazija” Osijek).

 

Na konkurs-nacionalni poziv za podnošenje projektnih aplikacija koga je raspisala Tempus fondacija, pristiglo je ukupno 62 projektne prijave u za oblast mobilnosti mladih. Od 47 projekata koji su prošli proveru ispunjenosti formalnih preduslova i bili poslati na ocenjivanje kvaliteta, 13 je odabrano za finansiranje a 2 projekta su stavljena na rezervnu listu.

Listu odobrenih projekata u okviru Erasmus+ programa KA1-mobilnost mladih možete pogledati klikom na sledeći link: Nacionalni poziv za podnošenje prijava za Erazmus+ projekte za 2017. – projekti predloženi za finansiranje za oblast mobilnosti mladih

Da uspeh bude još veći, projekat Centra ”Planeta” ocenjen je vrlo visokom ocenom i našao se u 10 prijava (21%) vrlo dobrog kvaliteta.

Glavna projektna aktivnost jeste omladinska razmena 40 srednjoškolaca, gimnazijalaca, iz Sombora, Osijeka, Baje i Velesa, koji će tokom sedmodnevne razmene imati priliku da uče, druže se, razmenjuju iskustva, unapređuju sebe i društvo u kome žive u duhu mira, zajedništva, poštovanja različitosti. Primenjujući metode neformalnog obrazovanja, mladi će biti glavni akteri u sedmodnevnom programu razmene koja će podrazumevati kombinaciju raznih aktivnosti: igre, enerdžajzeri, aktivnosti na otvorenom, izgradnja tima, diskusije, igre uloga, prezentacije, rad na terenu itd.  Kroz aktivno učešće sticaće i razvijati znanja,  veštine, uverenja i ponašanja u duhu mira i nenasilja. Tokom omladinske razmene stvorili bi se uslovi da se mladi iz ove četiri države bolje međusobno upoznaju, uče i druže, a uočavanjem i razumevanjem kulturnih, istorijskih, verskih i drugih razlika nauče da prihvataju i cene različitosti. Treneri na omladinskoj razmeni biće Aleksandar Trudić (omladinski radnik iz Novog Sada), Branislav Trudić (omladinski radnik iz Novog Sada) i Ena Horvat (omladinska liderka iz Sombora)

erasmus6

Projekat ”Open Mind Knows no Borders” realizovaće se u okviru Erasmus+ programa Evropske unije.

Šta kažu mladi o ovom programu možete da pogledate na:

 

Takođe, na sledećem linku pronaći ćete još inspirativnih priča učesnika Erasmus+ programa: WATCH INSPIRING STORIES OF ERASMUS+PARTICIPANTS

Klikom na sledeći link SALTHO YOUTH možete pretraživati trenutno otvorene pozive za omladinske treninge i razmene za mlade širom Evrope. Odabirom opcije  ”For participants from –> Serbia” pronaći ćete sve prilike za prijavu mladih iz Srbije.

Važna vest je i da se ova nedelja obeležava kao Evropska nedelja mladih (European Youth Week)  tokom koje će širom Starog kontinenta, a 33 programske zemlje EU organizovati preko stotinu aktivnosti u čast mladih, kao jednog od tri ključna stuba programa Erazmus+.

Pročitajte više na: Tempus fondacija-Evropska nedelja mladih u Srbiji

                                European Commission-European Youth Week 2017

You may also like

Počeo sa realizacijom projekat ”Košnica” /// Projekti 2019
Odobren projekat ”KOŠNICA” /// Projekti 2019
Počela pripremna nastava iz matematike /// Završni ispit 2019

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *